Smaller Default Larger

Horváth István

A nevem Horváth István, ETI vizsgával rendelkező természetgyógyász vagyok. Fülakupunktúrás addiktológiát, manuálterápiát, extraszenz és intraszenz bioenergetikát, pszicho-grafo-morboanalízist, Körbler-féle jelgyógyászatot, craniosacral terápiát tanultam és alkalmazom. Budapesten és Gyulán dolgozom.

Cranio Sacral terápia 

A cranio sacral terápiát (CST) dr. John Upledger vezetésével kísérletezte ki egy kutatókból orvosokból álló csoport a Michigani Állami Egyetemen, 1975 és 1983 között. A végeredmény egy tudományosan kifejlesztett nagyon szelíd, hatékony egyensúlyteremtő módszer létrehozása.

A terápia alapja a cranio-sacralis  (koponya – keresztcsonti) rendszer, amely a keringési és légzési rendszerek mellett a szervezet harmadik nagy ritmusát képezi. A rendszer az agyat és a gerincvelőt körülvevő és védő kötőszöveti hártyából (dura mater) és az abban keringő gerincvelői folyadékból (liquer) áll. A testben minden ideg kapcsolatban áll a dura materrel. Ebben a kapcsolatban – fizikai vagy lelki sérülések miatt – kialakuló gátak akadályozhatják a gerincvelői folyadék áramlását, ami a legkülönbözőbb rendellenességekhez vezethet. Ez a terápia nagyon lágy, finom módszer, mégis mélyen és sokoldalúan hat.

Oki tényezőként szerepelhet a CS rendszer zavara az alábbi betegségekben:

- agyi funkciózavar, bénulások, ideggörcsök
- fejfájások, álmatlanság, idegfájdalmak
- görcsös állapotok, epilepszia
- asztma, krónikus hörghurut
- depresszió
- lázas állapotok, fertőzések
- magas vérnyomás, szédülés
- szív- és keringési betegségek
- gerincoszlop problémák

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy pl. minden asztmatípusnál a CSS terhelésére kell gondolnunk, de ha egyéb kezelések nem vezetnek eredményre, a craniosacralis rendszer állapotát érdemes megvizsgálni.

A terápiának van egy kiegészítő része, az állkapocsízület helyrerakása. Erre akkor van szükség, ha az állkapocs kiugrik a helyéről, vagy komoly fogászati beavatkozás után, fogcsikorgatás esetén, ha gyorsan kopnak a fogak. Az állkapocsízület helyretétele által a fogszabályozás ideje is a felére csökken.

Nem javasolt várandós kismamáknak, illetve a szoptatás ideje alatt, mivel beindítja a test méregtelenítését. 


Horváth István - 30-383-7675
 

Tovább a kategóriában: « Moka Tünde dr. Moka Eszter »