Pécsi Huszár Ildikó

Az ember méhen kívüli élete az első lélegzetvétellel kezdődik és az utolsó sóhajjal végződik. Légzés nélkül pár percig lehet csupán életben maradni, érthető tehát, hogy létfontosságú életfunkció.

A prána, egy szanszkrit eredetű szó és életenergiát jelent. Az ájurvéda,az élet tudományának tartott hagyományos indiai orvoslás, úgy tartja: ha az emberi szervezetben zavartalanul kering a prána=egészségesek vagyunk,ha akadályokba ütközik az életenergia áramlása = megbetegszünk.

Légvételeinket tudatosan is irányíthatjuk,de légzésünk automatikusan is működik. Egyértelműen látható,hogy a LÉGZÉS STRATÉGIAI KAPOCS TEST és ELME között.


 

A jóga filozófiája úgy tartja,hogy ha megtanuljuk uralni a légzésünket,ezzel kulcsot kapunk testi,lelki és szellemi funkcióink uralásához.

A XXI. század civilizált társadalmainak embere azért betegszik meg ideje korán,mert:
1.-nem tartja egyenesen a gerincét ülés/járás közben
2.-nem táplálkozik egészségesen
3.-nem lélegzi át a tüdejét: az ülő munkát végző, semmilyen sportot nem űző emberek, tüdejük vitál kapacitásának 20%-án lélegeznek.

Egy hindu közmondás szerint:”NEM MINDEGY AZ, HOGY A SZOBÁNAK CSAK A KÖZEPÉT SÖPRIK KI,VAGY MINDEN SZEGLETÉT”. Hajlott háttal,felületes légzéssel ugyanezt tesszük mi is tüdőnkkel:nem juttatunk be megfelelő mennyiségű oxigént és nem szabadulunk meg a felgyülemlett széndioxidtól.

A városlakók zöme elfelejtett helyesen lélegezni.

A légszennyezettség, a stressz, valamint a mozgás szegény életmód szintén rontja légcserénk hatékonyságát. Egy átlagos élettartam alatt ötszáz milliószor lélegzünk ki és be (évente 17000x),tehát érdemes megtanulni helyesen lélegezni.

ERRE NYÚJT KITŰNŐ ALKALMAT A PRÁNÁJÁMÁ (=JOGIKUS LÉGZŐ GYAKORLATOK) elsajátítása.
Ennek kitűnő helyet biztosít a sószoba, ami egy csíramentes,kellemes környezet.

Asztmásoknak,krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek,asztmás gyerekek szüleinek, egészségtudatos életmódra törekvőknek,mindazoknak,akik egészséges stressz oldási technikát szeretnének tanulni, kiváló alkalmat nyújt a heti 1x1 órában, összesen 10 alkalomból álló előadássorozat, melyet közösen végezett jóga légző gyakorlatokkal és csoportos meditációval köt egybe az előadó:

 

dr. Pécsi-Huszár Ildikó
gyermekgyógyász szakorvos
gyermekkardiológus szakorvos
ájurvédikus orvos
jóga tanár


Bejelentkezés:66/644-063
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.