Smaller Default Larger

Dr. Pécsi Huszár Ildikó

Az ember méhen kívüli élete az első lélegzetvétellel kezdődik és az utolsó sóhajjal végződik. Légzés nélkül pár percig lehet csupán életben maradni, érthető tehát, hogy létfontosságú életfunkció.

A prána, egy szanszkrit eredetű szó és életenergiát jelent. Az ájurvéda,az élet tudományának tartott hagyományos indiai orvoslás, úgy tartja: ha az emberi szervezetben zavartalanul kering a prána=egészségesek vagyunk,ha akadályokba ütközik az életenergia áramlása = megbetegszünk.

Légvételeinket tudatosan is irányíthatjuk,de légzésünk automatikusan is működik. Egyértelműen látható,hogy a LÉGZÉS STRATÉGIAI KAPOCS TEST és ELME között.


 

A jóga filozófiája úgy tartja,hogy ha megtanuljuk uralni a légzésünket,ezzel kulcsot kapunk testi,lelki és szellemi funkcióink uralásához.

A XXI. század civilizált társadalmainak embere azért betegszik meg ideje korán,mert:
1.-nem tartja egyenesen a gerincét ülés/járás közben
2.-nem táplálkozik egészségesen
3.-nem lélegzi át a tüdejét: az ülő munkát végző, semmilyen sportot nem űző emberek, tüdejük vitál kapacitásának 20%-án lélegeznek.

Egy hindu közmondás szerint:”NEM MINDEGY AZ, HOGY A SZOBÁNAK CSAK A KÖZEPÉT SÖPRIK KI,VAGY MINDEN SZEGLETÉT”. Hajlott háttal,felületes légzéssel ugyanezt tesszük mi is tüdőnkkel:nem juttatunk be megfelelő mennyiségű oxigént és nem szabadulunk meg a felgyülemlett széndioxidtól.

A városlakók zöme elfelejtett helyesen lélegezni.

A légszennyezettség, a stressz, valamint a mozgás szegény életmód szintén rontja légcserénk hatékonyságát. Egy átlagos élettartam alatt ötszáz milliószor lélegzünk ki és be (évente 17000x),tehát érdemes megtanulni helyesen lélegezni.

ERRE NYÚJT KITŰNŐ ALKALMAT A PRÁNÁJÁMÁ (=JOGIKUS LÉGZŐ GYAKORLATOK) elsajátítása.
Ennek kitűnő helyet biztosít a sószoba, ami egy csíramentes,kellemes környezet.

Asztmásoknak,krónikus légzőszervi megbetegedésben szenvedőknek,asztmás gyerekek szüleinek, egészségtudatos életmódra törekvőknek,mindazoknak,akik egészséges stressz oldási technikát szeretnének tanulni, kiváló alkalmat nyújt a heti 1x1 órában, összesen 10 alkalomból álló előadássorozat, melyet közösen végezett jóga légző gyakorlatokkal és csoportos meditációval köt egybe az előadó:

 

dr. Pécsi-Huszár Ildikó
gyermekgyógyász szakorvos
gyermekkardiológus szakorvos
ájurvédikus orvos
jóga tanár


Bejelentkezés:66/644-063
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tovább a kategóriában: « Horváth István dr. Moka Eszter »